Den 07. mars 2020 fikk vi tilsendt en ufo-observasjon gjennom vårt rapportskjema. En familie på feire på Gran Canaria satt en kveld på altanen og så et lysende objekt gli lydløst over himmlen. Observasjonen ble både filmet og fotografert. Ut i fra rapporten og hva som sies i videoen, er det ingen tvil om at vitnene tenker UFO med det samme. Det er en klassisk observasjon av et sylinderformet, lysende objekt. Ulikt alt vi kjenner til av jordiske luftfartøy. Alle og enhver ville nok tenkt det samme.

Dette er en av filmene vi fikk tilsendt fra Gran Canaria. Et uidentifisert flyvende objekt på himmelen. Ingen tvil. Bra observert og bra dokumentert av vitnene, som gjorde det eneste riktige. Nemlig å rapportere det til Norsk Ufosenter.

Da rapportsentralen vår begynte å jobbe med denne saken var det flere av oss som ennå ikke hadde hørt om Starlink, satellittprosjektet til Elon Musk og hans SpaceX.
Vi kjente i hvert fall ikke til hvordan disse satellittene ville se ut mot den mørke nattehimmelen. Det viste seg nemlig at det våre observatører (høyst sannsynlig) hadde filmet et såkalt «satellite train» bestående av 60 Starlink-satellitter. Det er trolig den sjette oppskytningen, foretatt den 17. februar fra Cape Canaveral Air Force Station i Florida, som passerer her.

Selv om dette var den første rapporten til Norsk Ufosenter som kan forklares med dette satellittprosjeket, er det bare en av mange på verdensbasis, er det garantert ikke den siste. Vi opplever stor interesse for dette fenomenet, og får en del henvendelser fra folk som vil vite mer. Vi har snakket med Pål Brekke og Arvid Bertheau Johannessen ved Norsk Romsenter og deler her litt fakta om saellitter, Elon Musk, SpaceX og Starlink prosjektet generelt.

SpaceX

Siden Sputnik ble skutt opp i 1957 er det blitt sendt opp ca. 8000 satellitter. Av disse er ca 5000 fremdeles i bane og rundt 2000 er operative. Men dette antallet er i ferd med å endre seg dramatisk. Flere kommersielle selskaper planlegger å sende ti-tusenvis av satellitter opp i bane rundt planeten vår. Ett av disse er SpaceX, ledet av Tesla-grunder Elon Musk, som med sitt Starlink-prosjekt som tar sikte på å tilby global internettdekning gjennom et enormt nettverk av satellitter. Totalt planlegger SpaceX å sende opp 42.000 satellitter for å nå dette målet.
Den første oppskytningen fant sted 22. februar 2018 og bestod av 2 satelitter. Deretter har det vært gjennomført ytterligere 7 oppskytninger, alle med 60 satellitter, slik det pr. idag befinner seg 422 av disse i omløp. Nye oppskytninger planlegges fortløpende. Etter planen skal 1584 satellitter være skutt opp innen utgangen av 2022 og prosjektet er beregnet til å koste 10 milliarder dollar.

SpaceX har til hensikt å tilby stabil internettilgang via satellitt til mindre utbygde områder, samt tilby konkurransedyktige priser til urbane områder. Hele planeten skal altså dekkes. Selskapet har uttalt at pengene de tjener ved å selge satellitt-internett-tjenester nå, vil være nødvendig for å finansiere planene om fremtidig utbygging av nettverk til Mars.

Fakta om satellittene

En Starlink satellitt er relativt liten og veier 250 kg. De opererer i konstellasjoner på 60 stk, som settes ut i en høyde på 290 km over bakken. Det er i denne høyden de er lette å få øye på, og enkelt får observatører på bakken til å tenke på ufo. Etter at satellitten er satt ut bruker de en liten intern rakettmotor til å løfte seg opp til en endelig høyde på 550 km. De vil da være vanskeligere å se med det blotte øye. De aller fleste andre satellitter der ute går i bane i en høyde på 1000 km eller mer, mens den internasjonale romstasjonen ISS svever 410 km over hodene våre.

Slik ser det ut når de første av 60 små satellitter slippes fra Falcon 9 booster raketten som tok dem til 290 kilometers høyde.

Foto: Teslarati.com

Mange har uttrykt bekymring for at alle disse satellittene skal ødelegge nattehimmelen slik vi kjenner den. Satellittene reflekterer sollys og jo større satellitten og solpanelene er, jo mer lyssterke vil de se ut. Dersom du tar et bilde av himmelen med en lang eksponering så vil satellitten vise seg som en rett lys strek på bildet.

Bilder tatt like etter oppskytingen av 60 Starlink-satellitter viser en rekke slike streker etter at satellittene har beveget seg gjennom synsfeltet til teleskopet. Slike bilder har skapt en heftig debatt i astronomimiljøene. Vil dette ødelegge for vitenskapelige observasjoner fra bakken i overskuelig fremtid?

SpaceX forteller at de vil forsøke å unngå dette ved å installere en slags solskjerm på satellittene slik at solcellepanelene i mye mindre grad reflekterer sollyset ned mot Jorden.

Mer om dette her: https://spacenews.com/spacex-to-test-starlink-sun-visor-to-reduce-brightness/

Og her: https://expressdigest.com/spacex-is-fixing-the-brightness-of-its-starlink-satellites/

Slik ser de ut når de farer forbi rett over hodet ditt. Var det dette vår observatør på Gran Canaria så i videoen øverst i artikkelen? Bedøm selv.

Kollisjonsfare?

Med så mange satelitter i bane der oppe er det mange som bekymrer seg over økt kollisjonsfare. Det er ikke lenge siden to gamle satellitter passerte hverandre med bare 12 meters avstand. En kollisjon ville produsert tusenvis av nye små biter i omløp. Noe som igjen kunne fått katastrofale følger hvis de hadde kommer i kontakt med andre satellitter. Romsøppel og trafikk i rommet er et viktig tema som diskuteres verden over.

Starlink satellittene er utstyrt med en anti-kollisjons mekanisme. Basert på informasjon om andre rom-objekters posisjoner og baner (inkludert romsøppel) kan de justere kursen (dvs. banehøyde) for å unngå kollisjoner. En slik kursendring vil være minimal, og ikke trolig ikke synlig fra en observatør på bakken.

Mer informasjon

Det finner mer detaljert/teknisk informasjon her: www.starlink.com

Lurer du på hvor Starlink satellittene er akkurat nå? Følg dem her: https://findstarlink.com/

Internett er full av info om prosjektet. Vi har samlet noen nyttige linker her:
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Starlink
Space.com https://www.space.com/spacex-starlink-4-internet-satellites-launch-webcast.html
Satellitter.no https://satellitter.no/index.php/Hjem.html

Elon Musk

Mannen bak det hele heter Elon Musk, og er for folk flest kanskje mest kjent som grunnlegger av betalingstjenesten PayPal og el-bil selskapet Tesla.
I 2002 etablerte han også romfartsforetaket SpaceX, og ble verdenskjent etter et PR-stunt i 2017 da han sendte en Tesla Roadster ut i verdensrommet, fikk tatt dette ikoniske bildet.

Nå er han altså (kanskje) i ferd med å «ødelegge» stjernehimmelen vi er så glad i. Er det grenseløs stormannsgalskap vi er vitne til? Eller en nødvendig visjonær med gjennomføringsevnen vi trenger for å komme oss videre ut i solsystemnet vårt?

Teslaen flyr fremdeles gjennom verdensrommet. Her kan du se hvor den er akkurat nå:
https://www.whereisroadster.com/

 

Artikkel av Jan Erik Bergfjord
janerik@norskufosenter.no