Etter all sannsynlighet står norgesferie for tur også dette året. Etter å ha besøkt fjell og fjorder, og kanskje rukket å sett verdens største sparkstøtting og ostehøvel i 2020, introduseres her noen steder i Norge det er gjort høyst merkelige observasjoner av UFO-fenomenet, med dens mange aspekter og variasjoner, så vel som noen rariteter om emnet. Steder man kan vurdere å legge inn en stopp om man skal feriere i hjemlige trakter i år. Om ikke annet noe å fundere over på landeveien.

Foto: Ranveig Marie Nesse

-Første stopp er Espevær, en øy i Bømlo kommune nord for Haugesund i Vestland fylke, som historisk sett har vært bestående av et fisker-samfunn. Øya har omkring 100 innbyggere.

Her finnes det en ringformasjon i landskapet som tilsynelatende ble til under mystiske omstendigheter på forsommeren i 1975. Det har blitt publisert så mangt om “UFO-ringen” gjennom tidene i medlemsbladet UFO utgitt av Norsk UFO Senter (ble tidligere utgitt av UFO-Norge), og har således vært et yndet reisemål for UFO-interesserte. Tilnavnet ble gitt tidlig grunnet de merkelige observasjonene som ble gjort i området på denne tiden.

Det er her tatt utgangspunkt i et utdrag av den lengre artikkelen Noen tanker omkring UFO-ringen på Espevær hentet fra UFO Nr. 4, 2017, skrevet av Øyvind Liberg og Mentz Kaarbø, som forklarer noe rundt omstendighetene i denne saken:

Espevær er en liten, naturskjønn øy like sydvest for øya Bømlo, og den eneste måten å komme seg dit på er med ferge. Det er flere severdigheter der, men målet for turen var primært UFO-ringen. For å komme dit må du gå langs en merket sti, og du må regne med å bruke et drøyt kvarters tid. Turen begynner rett ved bedehuset, som ligger en kort gangvei fra fergekaien, i utkanten av husklyngen som utgjør tettstedet på øya. Stien er stedvis ganske gjørmete, så det anbefales å bruke gummistøvler. Det er heldigvis lagt ut planker der hvor det er aller mest myrlendt. Selv om det kan være relativt kronglete å komme til stedet, og enten man er UFO-troende eller skeptiker, er det vel verdt turen, for dette er virkelig noe helt unikt.

Observasjonene

UFO-ringen på Espevær sies å ha blitt til natt til lørdag før St. Hans i 1975, hvilket skulle tilsi den 20.-21. juni. Det ble da observert et mystisk lys over Espevær. Et vitne på naboøya Bømlo, fru Anne Solvang, kunne fortelle at hun så to lys som kunne se ut som to kremmerhus som sto side om side mens de fløy bortover. Et annet vitne kunne fortelle om et sirkelformet eller muligens ovalt objekt. Det var sølvfarget, skinnende og med en diameter på kanskje 10 meter eller så. Høyden anslo de til å være drøye 3 meter på det meste. Hunder ble sagt å være hysteriske og det smalt i sikringsskap. Noen dager senere ble det oppdaget et avtrykk i bakken med form som en flattrykt og noe usymmetrisk ring.

Slutten av april 1976 – blant annet igjennom et stort oppslag i Bergens Tidende 22. april («Har et UFO landet på Espevær?»). Haugesunds Avis presenterte på samme dato overskriften «Besøk fra fremmede planeter på Espevær!». (Merk at setningen avsluttes med utropstegn og ikke spørsmålstegn…)

Det var i artikkelen i BA 21. mai at observasjonen til Anne Solvang av de mystiske lysene ble offentlig. Sporene ble beskrevet som jevn, med buet profil. Dybden varierte i området 6 til 10 cm. Gresset innenfor ringen ble den gangen sagt å ha vært presset hardt sammen og lagt i én retning hele veien rundt, som om noe hadde valset det ned. Det ble sagt at noen mindre stein etter alt å dømme hadde blitt presset ned i bakken, og at det var skrapemerker på noen av dem. Bakken på stedet er stein- og sandholdig og er derfor meget hard, selv når den er fuktig. At det må et enormt trykk til for å lage en så omfattende fordypning, ble til fulle demonstrert da et Sea King helikopter fra Luftforsvaret landet midt i ringen i forbindelse med Forsvarets undersøkelser noe senere i april. Det ca. 8 tonn tunge helikopteret lagde ikke antydning til avtrykk. Beregninger som har blitt foretatt, konkluderte med at gjenstanden – om det var det– måtte ha hatt en vekt på over 50 tonn.

En del år senere, omtalt blant annet i Hjemmet, ble det også kjent at mannskapet på en navngitt fiskebåt i området skal ha observert et (eller flere) lysende fenomen over Espevær høsten (oktober/november) 1975.

Undersøkelser

Undersøkelsene den gang ble gjort av daværende Norsk UFO Center (NUFOC), avdeling Vest, Finn W. Kalvik og styremedlem Egon Nielsen som tok en lang søndagstur til Espevær. Ved denne anledningen ble sirkelen målt til å være 63,4 meter i omkrets og med en diameter på 14,4 meter i retning nord/sør og 25,6 meter i retning øst/vest. Sporet som danner selve ringen holdt en nokså jevn bredde på 25 – 30 cm hele veien rundt.

Et mulig – om enn fantasifullt – scenario for dannelsen av UFO-ringen på Espevær. Anslagsvis ett ton jordsmonn skal ha forsvunnet fra under gressmatten.

Heksering formet av sopp?

Det ble den gang tatt jordprøver flere steder, både i sporet samt innenfor og utenfor. Disse ble sendt til analyse ved daværende Norges landbrukshøyskole på Ås. I en artikkel i Bergens Arbeiderblad (BA) fra 21. mai, uttalte Finn W. Kalvik at prøvene var analysert og at det overhodet ikke var spor av sopp i dem. «Teorien om «heksering»(link) formet av sopp må derfor blankt avvises», sa han.

(Utdrag av artikkel slutt)

Det kan spekuleres i hvordan denne formasjonen plutselig ble til over natten, da det ennå ikke foreligger noen sakkyndig konklusjon på dannelsen av ringen. Heldigvis er det etter snart femti år fortsatt tydelige spor som kan sees, og eventuelt fortsatt undersøkes.

Ønsker du å bli medlem i Norsk UFO Senter?

Ved medlemskap mottar man 4 nr. av bladet UFO utgitt av Norsk UFO Senter. Den andre halvdelen av bladet er UFO aktuelt utgitt av UFO Sverige, samt tilgang til det digitale arkivet(link) av tidligere utgivelser.

Norsk UFO Senter har også en Youtube-kanal(link) med blant annet eldre norske UFO-relaterte reportasjer, konferanser og foredrag. Deriblant denne fra Espevær i 1975:

 

-Hessdalen

Noen steder kan beskrives som mer “aktive” i form av UFO-observasjoner enn andre, hvor fenomenet tilsynelatende forekommer hyppig, såkalte “Hot spots”.

Om det er et sted i Norge som kan karakteriserer som dette må det nok være Hessdalen. Dette er nok et sted som ikke er helt ukjent for mange, og er nokså enestående i form av antallsrike observasjoner. Det har blitt mye «UFO-turisme» i området de siste årene. Det må kunne tenkes at observasjons-mengden kan tas i betraktning til dette.

I det nevnte bladet UFO har det vært en del artikler opp igjennom tiden som belyser stadige nye aspekter ved Hessdals-fenomenet. Med fenomenets stadige gjentagende karakter gjennom de siste 40 årene, fra den gang i 1981 da ekteparet Åge og Ruth Marry Moe så «en brennende ildkule» over dalen. Da det tilsynelatende også opptrer innenfor en relativt begrenset geografisk område har det blitt et kjent sted for observasjoner, og dermed kunne la seg studere på en unik måte satt opp mot flertallet av observasjoner rundt om i landet.

Her er et lite utdrag fra den siste artikkelen som omhandler reise til Hessdalen i regi av NUFOS-organisasjonen, Tur Til Hessdalen Med NUFOS Av styreleder Berit Oftedal, hentet fra bladet UFO NR. 3 2020:

Turen kom i stand på initiativ fra et rimelig nytt medlem, Trond Jacobsen, som selv planla å være der i perioden. Det opplegget han kom med var helt i tråd med hva NUFOS ønsker for en tur der NUFOS’ere kunne bli med i den grad det passet for den enkelte. Dette med hensyn på varighet av oppholdet, grad av engasjement samt overnattingsvalg. Det er nok av hytter og andre overnattingsmuligheter i hele dalen. Vi som dro bodde på ulike hytter og noen i telt. Noen tekniske målinger var planlagt, men dessverre ble en del av utstyret ødelagt under en testtur som Trond foretok helgen før, så det ble begrenset med målinger.

Hadde vi noen opplevelser? Vel, det har blitt sagt at det er færre observasjoner i Hessdalen tidligere. Stemmer dette, eller er det bare at det ikke er så tettpakket med folk der som da «ufo-bølgen» der skyllet over landet og (verden) på 80-tallet? Eller at de fastboende holder på sine historier?  I Nils M Ofstads siste bok UFO! Portalen Hessdalen er det i hvert fall eksempler på veldig interessante observasjoner i senere tid i dalen.

I løpet av de to ukene besøkte vi mange utsiktsposter i dalen som var helt ukjente for meg, men tydeligvis ikke for alle de andre. Av kjente steder for observasjoner som vi besøkte nevner jeg Rogne, Skarvan (der den nye hovedstasjonen til Prosjekt Hessdalen «White Box», ligger på 975 moh), Vårhuskjølen, Kinnen i Båttjønndalen, Slettæle, Øyungen, og til slutt Hessjøen.  For en amatør av mitt kaliber var alt flott, særlig da været var 100% på vår side gjennom hele perioden. Skarvan ble likevel favoritten da utsikten der forhekset meg.

Observasjoner og hendelser

  1. juni, Observasjon om natten: Vi var fem stykker som dro nesten helt inn i enden av Båttjønndalen og rigget oss til ved Kinnen (860moh), i flere timer, fra ca. 23. Omtrent 23:53 gjorde Jan Erik Bergfjord (Styremedlem) oss oppmerksom på et spesielt lys lavt over en åskam. Kameraer og kikkerter ble alle snudd i den retningen mens vi diskuterte alt fra stjerne til Venus, fly etc. Objektet, som lignet en lyskule, var synlig mellom ca. 6-10 min og ‘formerte’ seg i løpet av observasjonstiden før det forsvant. Trond skulle analysere bildet dagen etter. Han har utstyr til å kunne utføre bildeanalyse av bilder og video. Vi lurte på om objektet (eller fenomenet), som både beveget seg og var langt unna kunne være stjernebildet Lyra siden flere lys var synlige. Ekspertens analyse tilsa imidlertid at det var 95% sannsynlig at det var Jupiter vi så.
  2. Juni: I dag var vi tilhørere mens initiativtaker til turen, Trond, presenterte ting han digitalt har samlet og samordnet om Hessdalen. Der var alt fra registrerte observasjoner, flytrasèer, magnetiske felt, kulturminneplasser (gamle samiske), fenomenets mest brukte trasèer etc. Etter denne presentasjonen dro vi til fjells for å telte oppe på Vårhuskjølen, og reiste deretter videre innover Båttjønndalen til Jernvinna, en gammel gruve.

Videre fikk vi en flott tur opp til toppen på Skarvan der den nye («OP’en») til Prosjekt Hessdalen ligger. Denne har en helt uvirkelig flott panoramaplassering der vi ble i mange timer og bare tok inn utsikt og inntrykk.

På tilbaketuren stoppet vi innom den flunkende nye UFO-hytten (tiltenkt overnattende gjester) før det ble kveldstur til Pålsgruven.

Den nye «UFO-hytta» som er oppført i regi av Statskog langs veien inn til Øyungen, med utsikt mot Skarvan. (Foto: Statskog)

Jeg kan love at det er et godt miljø blant NUFOSere og at vi dro sørover igjen etter å ha knyttet nye vennskap, både med ukjente NUFOSere og folk i dalen. Mange faktorer skal til for å utgjøre et godt miljø.  Denne gangen ble det ikke så mye faglig utbytte, men til gjengjeld knyttet flere nye gode vennskap og forbindelser.

(Utdrag av artikkel slutt)

Hessdalen studie

Universitetet i Østfold opprettet en målestasjon i samarbeid med det italienske Instituttet for radioastronomi (CNR) i 1998. Denne har blitt oppgradert med årene. Som kjent er det lite som blir vitenskapelig anerkjent ved studier som ikke lar seg etterprøve i laboratorier. Det er likevel fremlagt diverse hypoteser av studie i gjennom årene som har foregått siden 1984. Men her strides de «lærde» noe, og det er vanskelig å vektlegge en konkret analyse.

En kjent teori kan dreie seg om noe kalt Rydbergmaterie. Dette er i meget korte trekk energistråling fra jorda som gir en gruppe atomer i atmosfæren en konsentrert energitilstand. Denne tilstanden klarer ikke atomene å være i lenge, så de sender ut energien i form av lys. Det har også vært spekulert i naturfenomen som kulelyn.

Mer om Rydbergatomet: http://snl.no/rydbergatomer

Analyse av tetthet i spekteret av de fotograferte lysene, som sier noe om hvilken masse objektene består av, tilsier at det kan inneholde større mengder oksygen, nitrogen, natrium og scandium.

Foto: Prosjekt Hessdalen.

Viljen har nødvendigvis ikke vært stor til å undersøke UFO-relaterte fenomener blant akademia. Navnet «hessdals-fenomenet» ble forsøkt innført som et substitutt for begrepet UFO for å ha bedre gjennomslagskraft i samarbeid med forskere og fagpersoner som ble engasjert til prosjektet.

Man kan lese mer om studiet som er gjort på Prosjekt Hessdalen:

UFO-camp

Som gjengitt på nettsiden Visit Hessdalen ligger UFO-camp idyllisk til, med god utsikt mot Finsåhøgda og Rogne, der mange har observert lysfenomenet. I tillegg til lavvoene er det leirplass med benker, utedo og en gapahuk der man kan sitte ute hele natten å speide etter Hessdalsfenomenet, for den som er interessert i det.

Om du ønsker å ta turen hit i sommer er det nå i skrivende stund 1300,- for 2 voksne og 2 barn (5 og 10 år) fra 12-13 juli på Hessdalen UFO camp.

Andre steder for opphold i nærheten er:

  • Ålen skisenter
  • Nordpå Fjellhotell
  • Erzscheidergaarden
  • Den nyoppførte UFO-hytta i Holtålen (link)

Det er også mulig å booke overnatting andre steder gjennom Visit Hessdalen.

Det er for øvrig tiltenkt en ny hyttetur til Hessdalen i NUFOS-regi i løpet av året 2021, da forrige tur ble utsatt grunnet pandemien.

-Ledalen

For dem som ønsker en lengre gåtur kan man ta turen til Ledalen, mellom Fordalen i vest, og Hessdalen i øst, der det ble funnet en torvbit som tilsynelatende virket til å ha blitt flyttet fra en myr på maskinelt og skånsomt vis, uten noen åpenbar naturlig forklaring. I følge kilder i Visit Hessdalen er det en del ivrige turgåere som ønsker å bevitne det rare funnet gjort her.

Funnet

En mann ved navn Peder Johannes Aspås gikk på sensommeren 1982 på jakt i dette området. Ved ren tilfeldighet mens han så etter multer støtte han på en torvbit «skåret» ut av en myr på anslagsvis 4 m2, med tykkelse på rundt 34-40 cm. Slik det fremgår av bilder virket det til at denne var skåret ut med nærmest kirurgisk presisjon, forså å bli lagt to meter til siden for hullet den etterlot seg. Biten på angivelig rundt to tonn så ut til å nylig blitt fraktet, da den fortsatt inneholdt mye vann. Ved neste besøk ikke lenge etterpå hadde den tørket betraktelig, noe som ytterligere bekrefter dette.

Utklipp fra VG 14. sep. 1982.

Aspås, som oppdaget denne i sin tid så ingen tegn til at det var benyttet maskiner i området på tiden funnet ble gjort. Det sies at det den gangen var omtrentlig to timers gange fra nærmeste bebyggelse. Hvilken jordlig innretning kan tenkes å være benyttet for noe slikt? Mangfoldige teorier om kjente, så vel som ukjente naturfenomener er nevnt for å kunne forklare dette. Det virker dermed som det er flere spørsmål en konkrete svar omkring dette funnet.

Så om man er spesielt heldig på denne turen kan det tenkes at man også kan støte på verdens største pepperkakeform i nærheten.

I boka Naturfenomen skrevet av Clas Svahn (en sentral person i UFO-Sverige) har fenomenet blitt omtalt som jordkast(Link).

Ifølge nevøen til Aspås er sporene tydelige enda, dog noe preget av vær og vind gjennom snart 40 år.

Bilde av myrfunnet fra Ledalen

-Andøya

På tiden hvor funnet i Ledalen ble kjent virket det til å være et nokså unikt tilfelle. Det viste seg imidlertid at liknende, om ikke identiske funn har blitt gjort før og etter, og på samme tid.

I 1982 ble det funnet en tilsvarende utskåret bit på Skogvollmyra på Andøya i Troms som fremsto identisk til funnet i Ledalen.

Ut ifra tilfellene det er tatt utgangspunkt i her, hvor det tilsynelatende kan sees i sammenheng med lysfenomener og UFO er naturlig vis en stor antagelse. Det foreligger hittil ingen antakelser for en sammenheng mellom de fysiske spor å øvrige fenomener som er observert. Det tenkes derfor å være uklokt å søke etter relevans uten tydelige sammenhenger. Allikevel er det en spennende anekdote i denne sammenheng som er verdt å nevne.

Sammenhengen mellom observasjoner av farkoster og det som kan minne om en form for jordprøver er jo selvsagt en pennende tanke, om ikke et spektakulært scenario. I liket med funnet i Ledalen har det vært spekulert i naturfenomen som lynnedslag, returlyn(lyn fra bakken til skyen) eller kulelyn . Sistnevnte har også vært spekulert som forklaring på Hessdal-lysene.

Skisse av myrfunnet på Andøya i Troms, illustrert i Tidsskriftet Ottar i 1988.

-Namsfjorden er et sted som med mange observasjoner med likhetstrekk til lysene i Hessdalen. samt noen svært merkelige spor etter en eller flere fysiske objekter. Allerede under krigen ble det meldt om små lysende skiver eller kuler ved Namsfjorden. Rapportene skal ha det til at de ble karakterisert ved at de hadde høy fart, og tilsynelatende hadde evne til å styre utenom hindringer.

Det mystiske objektet

Rett før julen 1959 er det rapportert av en skogmester (Lorentz Johnsens) fra Skumvoll: Det var noe skyet og måneskinn, med utsikt ut over fjorden. Der kom det en mørk gjenstand mellom ham og Hamnafjellet. Formen på gjenstanden lignet en liten buss, med en rad av vinduer langs siden av skroget. Den hadde ingen motordur tross i at gjenstanden steg i høyde. Deretter ble den rødglødende for så å revne med et påfølgende kraftig brak. Det var to andre vitner til hendelsen.

En del av objektet falt ned mot sjøen og etter hvert mistet den rødglødende fargen. Det falt også andre «deler», deriblant noen større sylinder-formede ned i sjøen med store plask.

Dagen etter ble det undersøkt for vrakdeler på isen langs sjøen. Observatøren kontaktet Ørland flystasjon, som opplyste om at det ikke hadde vært fly i området.

Norsk UFO Center som det het den gang, gjorde undersøkelser og noen trigonometriske beregninger som anslo objektet til å være mye større enn en liten buss som observatøren beskrev det som, til en gjenstand på omtrentlig 400 meter.

I 1974 ble området i sjøen undersøkt med ekkolodd. Det var også tiltenkt dykkeforsøk. Bunnen av sjøen er forholdsvis flat og jevn med en dybde på 75 meter. Midt i nedslagsfeltet for gjenstanden registrerte ekkoloddet to objekter. Den ene var smal og stakk 20 meter opp fra bunnen. Den andre omtrent 6 meter, med form som en sukkertopp. Ekkoloddet støtte også flere ganger borti objektene.

Illustrasjon av Arnulf Løken, publisert i UFO Nr. 2, 1997.

Denne typen gjenstand, lignende en farkost med vinduer som glir lydløst over landskapet er en forholdsvis klassisk observasjon som er gjort flere steder. Deriblant i Hessdalen.

I Mandal er det også blitt sett objekter av flere vitner som nesten beskrives best som farkoster med påfallende likhetstrekk til denne. Et av vitnene fra Skjernøy i Mandal, Gullbjørg Rosseland, som har fortalt historien til en rekke norske medier, beskrev det følgende – «Stor oval båtlignende farkoster med lys punkter under, lignende vinduene på lugarer på et passasjerskip».

Ekspedisjonen i 1968

Etter at en fisketråler i 1963 festet nota fast i en gjenstand i dette området kunne det tydet på at det var noe av en viss størrelse som lå på havbunnen. Trondheim UFO-forening gjorde i juli 1968 en undersøkelse med dykkemannskap i fjorden ved Sundråsa. Undersøkelse gjort med ekkolodd før dykkingen viste en gjenstand som målte 2-3 meter høy, og 6-7 meter lang. Den lå på omtrentlig 80 m dyp.

Arnulf Løken i UFO-Norge intervjuet en av dykkerne(Steinar Wahl) i 1996, hvor det sies å ha blitt sett et mystisk lys på stedet, samt noen parallelle spor på bunnen. De nådde riktignok problemer med å nå helt ned til bunnen grunnet begrenset med luft-reserver.

Bilde fra Vi Menn, 26. des. 1972 av avtrykkene ved Kjølsøya samme år. (UFO Nr.2 1997)

Avtrykkene i 1972

Kjelsøya ved Bangsund noe sørover i fjorden ble det i juli 1972 funnet et nedpresset spor i fjæra av en hytteeier. Sporene besto av 30-40 cm dype sirkler og trekanter som hadde skarpe kanter.  De likesidede trekantsporene var på 160 cm. Det ble antatt at sporene måtte ha blitt presset med en tyngde på 30-50 tonn for å dannes. Norsk teknisk høyskole testet sporene for radioaktivitet med negativt resultat.

To uker etter dukket det opp nye identiske spor langs fjæra på Leirvikholmen noe lengre ut i fjorden. Disse sporene viste noe utslag på radioaktivitet med påfallende kort halveringstid.

Ytterligere spor med samme avstand mellom ble også gjort på Hoddøya. Disse ble ikke undersøkt av Norsk

NRK Brennpunkt fulgte Arnulf Løken (UFO-Norge) i undersøkelser gjort ved Sundsråsa med miniubåt i 1997.

UFOcenter (NUFOC) grunnet noe sen rapportering. Det forelå imidlertid bilder av sporene som tilsa sammenfallende dybde og lengde, anslagsvis 30 cm i dybde, og 150 cm lengde. Sen innrapportering var ofte tilfellet med flere påfølgende spor som ble oppdaget etter dette, og sporene ble gradvis visket ut.

Ved et annet tilfelle meldtes det om at malingen på hytteveggen som lå nærmest sporene hadde begynt å flasse av. Det hadde også vært tidvise forstyrrelser på TV-signalene i området som kunne sammenfalle med når sporene muligens ble til.

Påfølgende observasjoner er:

April 1972 – lysende gjenstand gjør manøvrer over Namsfjorden med sterk lyskaster rettet mot vannoverflaten.

  1. september 1972 – En lysende halvmåne-formet gjenstand som ble anslått til 10 meter i tvers over, fulgte etter en bil fra Reitstøe til Ålen.
  2. oktober 1972 – Lysende gjenstand, også anslått til 10 meter, fulgte etter en bil i Breivika. Avstanden var på 40 meter på det nærmeste.
  3. oktober 1972 – En anslagsvis 150 meter lang sigar-formet objekt ble sett over Tydal. Det ble beskrevet som svakt oransje/gul glødende.

    Det har blitt observert sigar-formede objekter i senere tid også.

Sommer 1972 – Observatørene ser et mørkt båtlignende objekt går i stor fart over sjøen. Den flyter ikke på vannet, men ligger 2-3 fot over vannoverflaten. Det steg plutselig opp i 45 grader forså å forsvinne mot Kjølsøya. Flere bevitnet lignede objekt denne sommeren.

Dokumentene fra undersøkelsene rundt Namsfjorden er for tiden under digitalisering hos Riksorganisasjonen UFO Sverige som samarbeider med NUFOS. Mer om det under podkaster senere i artikkelen.

NRK Brennpunkt ble med Arnulf Løken og UFO-Norge på båttur og gjorde søk med ubåt i 1997 i programmet Spor i fjorden: https://tv.nrk.no/serie/brennpunkt/1997/FALM12003697

Som en kuriositet i denne sammenheng ble det angivelig gjort lignende avtrykk som rundt Namsfjorden i Kleivabotnen i Stordal og Rødal sør for Tafjord i Møre og Romsdal i 1997.

 

-Nevlunghavn er et turistvennlig og naturskjønt skjærgårdsområde i Larvik kommune, som huser diverse hyttefelt og campingplassen Oddane sand. Her står også en uvanlig kreasjon oppført av forretningsmannen Per Tannum (Tannum møbler) på 70-tallet. I denne sammenheng er det mer en raritet enn noe uforklarlig.

Flyfoto av UFO-hytta i Nevlunghavn

Futuro-huset som blir referert til som «UFO-hytta» på folkemunne, er designet av den finske arkitekten Matti Suuronen på 1960-tallet. Dette er det eneste eksemplaret i Norge, men var tiltenkt en stor produksjon på den tiden da det ble eksperimentert med nye ukonvensjonelle byggestiler og byggematerialer som plast og akryl.

Hytta beskrives som et kulturobjekt av riksantikvaren og kan sies å være et lite landemerke for ufo-interesserte.

Dette kan absolutt sies å være et identifisert objekt, og samtidens tolkninger av UFO-fenomenet har nok utvilsomt satt sine spor i oppfattelsen av hvordan et vaskekte «UFO» vil kunne se ut. Sannsynligvis også godt hjulpet av populærkulturens fremstillinger gjennom tiden.

 I 2019 fikk hytta et estetisk løft i form av TV-programmet «Eventyrlig Oppussing» vist på TV3. Inntil da har den stått nokså gjemt og mystisk til, omringet av vegetasjon.

I følge den lokale vel-foreningen presiseres det at hytta er i privat eie og det bes om å vise respekt for privatlivets fred og hytta generelt. Det oppfordres derfor til å parkere på den offentlige parkeringsplassen nede ved bussholdeplassen ved besøk. Derfra er det kun 5 minutter å gå. Hytta ligger på toppen av grusbakken, i enden av Skoleveien. Dette er også et utgangspunkt for en av de mange flotte turveiene ut mot Mølen.

-Mjøsa

Hentet fra boka UFO i Norge av Willy Ustad

Fra 1946 og ut 1940-tallet var det en «boom» av observasjoner av ukjente objekter i luften. Dette kan tolkes å være et verdensomspennende fenomen få denne tiden.

Den antagelige mest kjente og innflytelsesrike observasjonen ble gjort av piloten Kenneth Arnold fra et fly i 1947, som forklarte objekter med en bestemt karakteristikk som har opphavet til utrykket «the flying soucer», eller flygende tallerken på norsk. Det ble henholdsvis også omtalt som flying disc i den tidens medier. Noe som vil kunne sies å etter hvert bli selve synonymet på tallerkenformet farkost og det etter hvert så veletablerte akronymet UFO. Dette kan jo tenkes å ha satt fantasien i sving i folk i starten på romalderen. Et lite paradoks er det riktignok at observasjonen ble tidlig mistolket noe. Arnold beskrev farkostene han så som tallerkenlignende halvmåner flygende i en rekke-formasjon.

Det var også geografiske forskjeller på observerte fasonger på objektene. Observasjoner gjort i Norden, hovedsakelig i Norge og Sverige kom det sommeren 1946 en stor mengde observasjoner. Begge lands forsvarsmyndigheter rapporterte og gransket dette. Det fortsatte i stor skala til anslagsvis 1948, men har jevnlig blitt observert etter dette.  Det fikk tilnavnet «spøkelsesraketter» ut ifra formen. Disse ble i hovedtrekk karakterisert som avlange luftskip-lignende fartøy som kunne minne om raketter eller missiler, som på et vis hadde for vane å styrte i innsjøer uten særlig dramatikk, eller å bli funnet igjen.

Som denne artikkelen(til høyre) beskriver kan det vært to av disse rakettene som styrtet i Mjøsa den 18 juli 1946, omtrent en mil nord for Minnesund.

Teoriene om spøkelsesrakettene er mange. Noe det har vært spekulert i er sovjetiske spionraketter, og prøveskyting av langdistanse-missiler videreutviklet av V2-raketter som ble konstruert og benyttet av Tyskland under 2. verdenskrig.

UFO-Sverige gjorde i sin tid en dokumentar om forsøk på å finne en slik spøkelsesrakett ut ifra vitneutsagn sendt på NRK(link til trailer).

Med dette kan det forhåpentligvis friste å ta turen ut i den norske periferien og avgjøre selv hvilke fenomener som kan tenkes å ha vært i kraft, da det ikke foreligger noen konkrete svar på mysteriene som her er fremlagt. Det er nok dessuten en nokså subjektiv sak hvilken tilnærming man ønsker å møte ukjente fenomener med. Det kan jo tenkes at det må oppleves for å gjøre seg opp en mening, slik som vitneutsagnene tilsier, gjort av personer uten åpenbare motiver til å dikte opp historier. Med det til etterretning ligger det etter all sannsynlighet en naturlig og jordlig årsak bak disse hendelsene. Allikevel kan man jo fundere på om det ikke kan ligge et enda mer utrolig svar bak noen av de allerede veldig utrolige historiene.

-Podkast

Når man er på reise i Norge kan det av og til bli noe tid til overs. Da kan det være fint med noe å lytte til, eksempelvis UFO-relaterte podkaster. Det er antagelig en jungel av podkaster som tar for seg UFO-temaet. Her trekkes det fram en svensk og en norsk som behandler temaet for noenlunde hva det er.

Riksorganisasjonen UFO-Sverige som deler en del samarbeid med Norsk UFO- Senter, deriblant den ene halvdelen av medlemsbladet, har også sin egen podkast. De har opparbeidet en stor og imponerende liste av episoder som tar for seg alt fra hvordan organisasjonen arbeider med saker til vanlige mistolkninger som forekommer ved observasjoner. De beskriver også kjente saker i Sverige og utlandet. Eksempelvis episode 43, som tittelen tilsier (Spår i verkligheten) tar for seg saker hvor fenomenets har opptrådt i fysiske art.

Denne serien finnes blant annet på Spotify under navnet UFO-Sverige Radio.

UFO-Sverige besitter også verdens største arkiv over saker som omhandler UFO-fenomenet, så vel som andre paranormale fenomener, i Archives for the unexplained(link).

Konspirasjonspodden har tatt for seg mange saker om emnet. Med spennende og detaljerte skildringer av saker, med en god dose sunn skeptisk tilnærming. Liste over nåværende relaterte saker er:

Atacama Humanoid – Funn gjort av en utenomjordisk vesen i Atacama-ørkenen i Chile.

JAL Flight 1628 – En UFO-observasjon gjort fra fly et passasjerfly i 1986.

Battle over L.A. – Et fryktet japansk angrep på USA i 1942, forårsaket av ukjente objekter.

Bjørn Henning Ødegård og Fredrik Sjaastad Næss i KonspirasjonsPodden.

Roswell – En utenomjordisk farkost i besittelse av det amerikanske forsvaret etter en krasj-landing i New Mexico, USA

Admiral Byrd – Funn av flygende tallerkener og en fremmed art på sydpolen.

Area 51 – Hemmelig militærbase i USA.

Dyatlovs pass – Ni ekspedisjonsdeltagere forsvinner i Sibir under mystiske omstendigheter.

Projekt bluebook – Tidligere UFO-etterforskning gjort av det amerikanske luftforsvaret.

Englands Roswell – Flere observasjoner på nært hold mellom to militærbaser ved Rendlesham forest, England.

Black Knight satellite – En 13.000 år gammel kunstig satellitt kretser rundt jorden.

Kornsirkler – Billedlige geometriske formasjoner utført av utenomjordiske i kornåkrer

Pollenkongen – En mann får en beskjed fra utenomjordiske om å bli pollenforsker.

Ariel School – En UFO-landing i en skolegård i Zimbabwe.

Bermuda Triangelet – Mystiske forsvinninger av skip og fly innenfor et område i Karibia.

Phoenix Lights – En observasjon av ett stort farkost med flere tusen vitner over byen Phoenix i Arizona.

Bob Lazar – En tidligere ansatt vitenskapsmann på en hemmelig militærbase med utenomjordiske farkoster.

Pasient 17 – En mann med implantat fra en annen galakse.

Hill Abduction – Et ektepar blir bortført av aliens.

Stan Romenek – En mann som hevder å ha stadige møter med utenomjordiske vesner.

Pascagoula Abduction – To menn på fisketur ved Mississippi blir bortført og undersøkt på et romfartøy.

KIC 8462852 aka Tabby`s Star – Tegn på en superstruktur på en fremmed planet.

Men in Black – Mystiske myndighetspersoner som etterforsker vitner til UFO-observasjoner.

Mystiske Luftskip – Observasjoner av luftskip over Canada på slutten av 1800-tallet.

Pentagon UFO – Amerikanske myndigheters granskning og åpenhet rundt UFO-emnet.

Travis Walton Abduction – En tømmerhugger forsvinner i skogen og hevder han ble bortført av en UFO.

MJ12 – Majestic 12, en amerikansk kommisjon som etterforsket (hemmeligholdt) UFO-observasjoner. (dokumenter fra Roswell).

Kecksburg UFO Incident – Et objekt faller ned i en skog i USA og blir undersøkt av militæret.

Kelly-Hopkinsville møtet – En stor-familie blir holdt som gissel av en Kentucky, USA.

Aliens i Nord Korea – Amerikanske soldater støtter på utenomjordiske i Nord Korea.

Oumuamua – En anerkjent vitenskapsmann og astronom fra Harvard-universitetet hevder det er mulig at solsystemet vårt ble besøkt av avansert teknologi i 2017.

Den Belgiske Ufo-Bølgen – En mengde observasjoner av ukjente farkoster gjort i 1989 i Belgia.

-Kilder:

  • UFO i Norge(bok) – Willy Ustad sin bok er en meget god, om ikke den mest innholdsrike samlede verket gjort i bokform om UFO-fenomenet i Norge. Utgitt i 1997, I samarbeid med datidens UFO-Norge tar den for seg en historisk sammenfatning av fenomenet gjennom tiden fra 1500-tallet til moderne tid.
  • Tidsskriftet UFO
  • Nasjonalbiblioteket
  • Bergensavisen
  • Populærvitenskapelig tidsskriftet Ottar (5/88) Nr. 173
  • Hessdalen.org
  • Visithessdalen.com
Av: Jon Sindre Lahaug