Mandag 07.03.16. ble den svenske dokumentarfilmen UFO-jegerne vist på NRK2. Filmen handler om organisasjonen UFO-Sverige og deres ekspedisjon til en innsjø i Nord-Sverige for å lete etter et ukjent fartøy som skal ha landet i den i 1980. Dagen etter ble jeg oppringt av en mann fra Øst-Finnmark. Han hadde sett dokumetaren og den hadde fått ham til å tenke på sin egen UFO-observasjon fra tidlig på 80-tallet. Han er medlem av Norsk Astronomisk Selskap og har i følge ham selv meget god kjennskap til Venus, Jupiter, satelitter og andre kjente himmellegemer. Likevel ser han ofte ting på himmelen over Nord-Norge som han ikke kan forklare. Og det er spesielt èn av hans observasjoner som skiller seg ut fra de andre.

Lysene over Persfjorden. (Illustrasjon)

Det var i mars måned en gang tidlig på 80-tallet. Observatøren og en kamerat var på vei til hytta et stykke innover i fjellet fra Persfjorden, like vest for Vardø i Øst-Finnmark. Det var kveld og stjerneklart, men ingen måne. Mens de gikk innover fjellet ble de oppmerksomme på et sterkt  hvitt lys på himmelen. Han anslo størrelsen til ca. 1/4 av månen. Det hang stille på himmelen, ca 50° over horisonten i sørlig retninig.
Objektet lyste mye sterkere enn noen stjerne eller planet han hadde sett. Etter at lyset har hengt stille på samme sted i rundt 45 minutter, dukker det plutselig opp 6 mindre blå objekter.

Også disse lyser veldig sterkt. Det ser ut til at de kommer flygende inn fra hver sin retning, og plasserer seg i formasjon, med lik avstand fra hverandre, rundt det større hvite objektet.

-Etter å ha stått slik i noen få sekunder ‘flyr’ de blå lysene en etter en inn i det hvite og blir borte. Etter at lysene hadde ‘smeltet sammen’ gikk det bare 3-4 sekunder før objektet forsvant bortover himmelen i en voldsom fart. Observatøren forklarte at den akselererte som om noen slo til golfball med full kraft.
De fikk senere høre at objektet også hadde blitt observert fra Vardø og Sør-Varanger, men han kunne ikke huske at det hadde vært noen avisartikler om hendelsen.

Ut fra observatørens beskrivelser har vi laget et kart som illustrerer hvor observasjonen fant sted.

Tekst og grafikk av Jan Erik Bergfjord. Artikkelen er tidligere publisert på NETIs nettside.
Se filmen UFO-jegerne her.